Home / A legfontosabb szempont a ruhavásárlásnál a ruha anyaga

A legfontosabb szempont a ruhavásárlásnál a ruha anyaga

Legtöbbször ez utóbbi szempont döntő befolyással van választásunkra.

Az klasszikus ruhaanyagokat mindenki ismeri: a lenvászon, a pamut, a farmer. Ezek olyan típusú anyagok amelyekkel nap mint nap találkozunk és ismerjük tulajdonságaikat. Vannak azonban esetek amikor elbizonytalanodunk, nem tudjuk biztosan mit fed például a poliészter, a viszkóz vagy a softshell.

Gyakran feltesszük a következő kérdéseket: melyik anyag gyűrődik?, melyik nyúlik?, melyiket nem kell vasalni?, mit mivel tudunk mosni?, melyik engedi a színét? Ezeknek érdemes utánaolvasni, de az alábbiakban mi is megpróbálunk néhány támpontot adni.

A pamut
Az egyik legkedveltebb, legkényelmesebb és legismertebb textília, amelyről csak jó dolgokat lehet hallani. Jó légáteresztő és nedvszívó képességgel rendelkezik, nehezen szakad, így főként fehérneműk, zoknik, pólók, nadrágok, szoknyák készítésére használják, valamint kedvelt alapanyaga a babaruhák előállításának. Mosásuk történhet akár 60 fokon is, ha 100%-os pamutról van szó, de a gyakori mosás során a színek elhalványulhatnak. Egyetlen hátránya, hogy gyűrődik és könnyen bolyhosodik, ezért érdemes kifordítva tenni a ruhákat a mosógépbe.

A poliészter
Gyakran előfordul a ruhák anyagának összetevői között. Nagyon elterjedt textília, felhasználásának számtalan módja van. Előnye, hogy kevésbé gyűrődik, mint a pamut, erős, tartós és rugalmas ugyanakkor ne nyúlik és nem megy össze. Jó hőszigetelő képessége miatt inkább téli ruhadarabok gyártásához alkalmazzák, valamint, mivel kevésbé engedi át az izzadságot, sport- és túraruhák készítésére. Hátránya, hogy nem antibakteriális, ezért gyakrabban kell mosni (maximum 40 fokon), azonban vasalást nem igényel.

A elasztán
A harmadik legnépszerű anyag az elasztán. Gyakran kombinálják a pamutanyaggal, hogy az ne gyűrődjön. Nyúlékonysága miatt előszeretettel használják fehérneműk, zoknik, harisnyanadrágok és fürdőruhák gyártásához. Alacsony hőmérsékleten ajánlott mosni.